16 sept 2011

Patrimoni.Gencat

Us vull comentar una plana web que m'ha semblat prou interessant que és la de PATRIMONI.GENCAT. Una plana que explica i comparteix a nivell instoitutcional el patrimoni català. En el menú de la esquerra trobareu entre d'altres, les següents àrees: arquitectura, arqueologia i paleontologia, i també fonts com el museus i arxius. Però el més destacat és l'aproximació que fal ciutadà, fent-lo participar en pat.club que és un apartat on tothom qu eestigui interessat en el tema del patrimoni es pot afegir, explicant les seves experiències, propostes, activitats, etc.

No us explico més i entreu a PATRIMONI.GENCAT.

El Govern aprova la creació del Consell Nacional i de la Comissió de Recerca d'Arqueologia i Paleontologia

El Govern aprova la creació del Consell Nacional i de la Comissió de Recerca d'Arqueologia i Paleontologia 

La creació dels dos organismes garanteix la representació de tots els agents que intervenen en la gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic.
 
Els dos òrgans facilitaran una major coordinació de les institucions i els agents que intervenen en la presa de decisions que poden afectar el patrimoni arqueològic i paleontològic.
 
La creació d’aquests dos òrgans té el seu origen el Pla Integral per a l’Arqueologia a Catalunya (PIACAT).
 
El Govern ha aprovat avui el Decret pel qual es crea el Consell Nacional d’Arqueologia i Paleontologia i la Comissió de Recerca d’Arqueologia i Paleontologia, que tenen per objectiu aconseguir una major presència i coordinació de les entitats i institucions de l’àmbit de l’arqueologia i la paleontologia i garantir més consens en la presa de decisions en aquests àmbits.
 
El Decret té el seu origen en el Pla Integral per a l’Arqueologia a Catalunya (PIACAT), que es va elaborar amb la participació de 150 representants del sector organitzats en onze taules de treball. El PIACAT va suposar l’anàlisi en profunditat de l’estructura del sector de l’arqueologia catalana i de la seva gestió. En les conclusions, a més de destacar la necessitat de coordinar els agents que hi intervenen, es defineixen mecanismes per millorar-ne la gestió, un dels quals és la creació del Consell Nacional d’Arqueologia i Paleontologia i de la Comissió de Recerca d’Arqueologia i Paleontologia.
 
Els dos nous òrgans tenen la capacitat de proposar les mesures per a la protecció, conservació, recerca i difusió del patrimoni arqueològic i paleontològic. El Consell Nacional d’Arqueologia i Paleontologia és l’òrgan que assessorarà l’Administració a l’hora d’implementar actuacions que incideixin sobre el patrimoni arqueològic. De la seva banda, la Comissió de Recerca d’Arqueologia i Paleontologia serà l’organisme que assessorarà el Departament de Cultura en matèria de recerca i vetllarà perquè la recerca que es fa des de diferents organismes i institucions respongui a les prioritats del país.
 
Consell Nacional d’Arqueologia i Paleontologia
 
Amb la creació del Consell Nacional d’Arqueologia i Paleontologia se suprimeix la Comissió Assessora del Servei d’Arqueologia, un òrgan creat el 1990 amb unes funcions centrades en l’assessorament i composta per persones de reconegut prestigi científic. La comissió no permet donar resposta als canvis produïts en les aplicacions pràctiques de l’arqueologia en les últimes dècades ja que s’han incrementat els agents que intervenen en les actuacions sobre patrimoni arqueològic des de la planificació urbanística, la protecció, l’estudi, la conservació i la difusió.
 
Per tal d’adaptar-se a la nova realitat i garantir una major coordinació entre l’Administració i els agents que intervenen en matèria de patrimoni arqueològic el Govern crea el Consell Nacional d’Arqueologia i Paleontologia que es configura com un òrgan amb capacitat per proposar accions per a la protecció i difusió del patrimoni arqueològic a més d’assessorar l’Administració de la Generalitat en relació a polítiques i actuacions que tinguin incidència en els àmbits de l’arqueologia i la paleontologia.
 
El Consell Nacional d’Arqueologia i Paleontologia s’adscriu a la Direcció General de Patrimoni Cultural. La seva composició garanteix que hi són representats tots els agents i sectors que intervenen en les actuacions arqueològiques. Així, a més de l’Administració de la Generalitat, hi són representades entitats municipalistes, representants dels museus, universitats, instituts de recerca, associacions d’arqueòlegs i paleontòlegs, empreses del sector, i representants de promotores (públiques i privades).
 
Les funcions del Consell són: 
  • Assessorar la direcció general competent en matèria de patrimoni cultural en l’exercici de les seves funcions.
  • Emetre informe sobre les sol·licituds d’autorització d’intervencions arqueològiques i paleontològiques en el marc d’un projecte d’investigació.
  • Emetre informe sobre els projectes de disposicions en matèria d’arqueologia i paleontologia que siguin promoguts pel departament competent en matèria de cultura.
  • Emetre informe sobre els plans o programes del departament competent en matèria de cultura sobre patrimoni arqueològic i paleontològic.
  • Proposar a la direcció general competent en matèria de patrimoni cultural les accions que consideri convenients per a la protecció i la difusió del patrimoni arqueològic i paleontològic.
  • Elaborar un informe anual sobre l’estat del patrimoni arqueològic i paleontològic a Catalunya.
  • Aprovar el seu reglament de règim intern.
  • Qualsevol altra de naturalesa anàloga que li encomani el departament competent en matèria de cultura.
 
 Comissió de Recerca d’Arqueologia i Paleontologia
 
La Comissió neix amb l’objectiu d’establir canals amb les entitats i organismes que fan recerca en aquests camps i assessorar el Departament de Cultura en aquests temes. En aquest sentit, la Comissió orientarà la recerca general per tal que responguin a les necessitats del país.
 
La Comissió està formada per representants de l’Administració de la Generalitat, instituts de recerca, associacions d’arqueòlegs, museus i universitats que tenen grups de recerca estables. L’òrgan s’adscriu a la Direcció General de Patrimoni Cultural i té per funcions:
 
  • Assessorar el departament competent en matèria de cultura respecte de les polítiques i les estratègies en l’àmbit de la recerca en arqueologia i paleontologia.
  • Vetllar per tal que el disseny i la implementació de les polítiques i estratègies de recerca definides pel departament es realitzin d’acord amb processos que en garanteixin l'eficiència, l'eficàcia i l'impacte desitjat.
  • Emetre informe sobre els plans de recerca abans de la seva aprovació.
  • Formular propostes i recomanacions sobre la recerca en arqueologia i paleontologia.
  • Avaluar l'evolució del sistema de recerca en l’àmbit de l’arqueologia i la paleontologia a Catalunya i la implementació de les polítiques de recerca, i emetre els informes corresponents, per encàrrec del departament o per iniciativa pròpia.
  • Aprovar el seu reglament de règim intern.
  • Altres funcions de naturalesa anàloga que li encomani el departament.
Podeu consultar el text integre clicant aqui.
     
     

7 sept 2011

XXVII Jornadas Sociedad Española de Paleontología


XXVII Jornadas Sociedad Española de Paleontología
Sabadell, 5-8 Octubre de 2011


Estimats amics i companys,

És un plaer convidar-vos a les “XXVII Jornadas de la Sociedad Española de Paleontología (SEP)”, que organitzarà l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) a Sabadell (Barcelona) del 5 al 8 d’octubre del 2011, dedicades a la memòria del distingit paleontòleg sabadellenc Miquel Crusafont, en motiu del centenari del seu naixement.

El tema principal de la SEP 2011 serà “Paleobiologia: nous conceptes i nous mètodes”. La Paleobiologia, branca de la Paleontologia que estudia els aspectes biològics dels organismes del passat, ha experimentat importants avenços en els últims anys, degut a l’aplicació en Paleontologia d’altres disciplines biològiques com la fisiologia, l’ecologia i la biomecànica (Anàlisi d’Elements Finits) o de la utilització de nous mètodes d’anàlisi com són la paleohistologia, els TAC i la morfometria geomètrica, entre d’altres.
L’aplicació d’aquestes eines en Paleontologia ha permès inferir paràmetres biològics dels organismes del passat com ara la seva locomoció, hàbits tròfics, fisiologia o ecologia.

Estem encantats d’anunciar que la SEP 2011 unirà per primera vegada tots els professionals d’aquest camp, compartint el seu coneixement, les seves troballes i preocupacions, i obrirà una porta a futures col·laboracions.

A més a més, durant aquestes jornades, les presentacions dedicades a altres camps de la Paleontologia seran també benvingudes. Tothom està convidat a venir i mostrar la seva feina a la comunitat paleontològica.

Per a més informació, consulteu el web del congrés
www.icp.cat/SEP2011 o bé contacteu amb el comitè organitzador a través de la següent dirección de correu electrònic: sep2011@icp.cat Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra robots de spam. Necessites activar JavaScript per a poder veure-la .

D’altra banda, preguem que en feu la màxima difusió possible entre els vostres companys o membres de departament que hi puguin estar interessats.

Us esperem a tots a la SEP de Sabadell!



Comitè organitzador de les XXVII Jornades de la SEP

DATES IMPORTANTS
Inscripció anticipada: online, abans de l'1 de Juliol
Inscripció ordinària: online, abans de l'1 de Setembre
Data limit per la presentació de treballs: 1 Juliol 2011
Tercera circular: 1 Setembre 2011

PATROCINADORS


Consulta: http://www.icp.cat/index.php/ca/activitats/xxvii-jornadas-sep-2011/presentacio
Data: 07.09.2011

5 sept 2011

Conferència - Química i conservació del passat: els fòssils



La Tafonomia és la disciplina paleontològica que estudia els processos de fossilització i la formació dels jaciments fòssils. En aquests processos i en la formació dels jaciments són importants els mecanismes d'alteració tafonòmica, controlats principalment per canvis químics, físics i biològics. Conèixer algunes reaccions químiques ens ajuda a entendre com s'han format els fòssils.

Andrés Santos ha treballat al Dept. de Ciències Experimentals de la Universitat Jaume I de Castelló i a l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i ha dirigit diverses excavacions a la Comunitat Valenciana i a Catalunya. Actualment dirigeix l’Escuela Taller de Restauración Paleontológica IV, des d’on, entre d’altres, col·labora en l’organització d’exposicions, cursos, tallers i simposis.

Ha publicat articles científics en revistes nacionals i internacionals sobre jaciments fòssils, com els d'Almenara-Casablanca, Orce, Dmanisi i els jaciments de dinosaures de la comarca dels Ports (Castelló). A més, és co-autor de llibres, articles i altres materials de divulgació científica, dirigits a un públic general i col·labora amb revistes com Nostra Terra i National Geographic Kids. També ha comissariat diferents exposicions geològiques i paleontològiques com "Dinosauria", "Ana un Jaciment viu" o "Dinosaures, llangardaixos terriblement grans".

El principal objectiu de l’Escuela Taller de Restauración Paleontológica IV del Departamento de Educación, Universidad, Cultura y Deporte del Gobierno de Aragón és el de formar un grup de professionals especialitzat en la intervenció del patrimoni paleontològic de manera que els permeti accedir amb facilitat al mercat de treball o puguin constituir la seva pròpia empresa.

A l'escola es preparen fòssils procedents de les excavacions paleontològiques autoritzades per la Dirección General de Patrimonio Cultural d'Aragó, així com rentar, triar i muntar microfòssils i elaborar motlles i rèpliques d'invertebrats, vertebrats i de jaciments amb petjades de dinosaure d'Aragó.
 
Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (nMactec)



Títol: Química i conservació del passat: els fòssils
Conferenciant: Andrés Santos - ETRP IV
Dia: Dimecres, 5 d'octubre de 2011
Hora: 19:00 hores
Lloc: Auditori Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
Adreça: Rambla d'Egara, 270 - 08221 Terrassa
Informació general: 937 368 966 
Correu electrònic: info.mnactec@gencat.cat
Web: http://www.mnactec.cat/
Inscripció prèvia: Cliqueu aquí