18 may 2012

DESENLACE DE UN ROBO MEDIÁTICO EN LA CAPITAL CATALANA

El Museo del Mamut vuelve a exponer las piezas robadas tres meses después

Viernes, 18 de mayo del 2012 - 15:21h.
EL PERIÓDICO / Barcelona
 
La veintena de colmillos y otras piezas talladas en marfil de mamut robadas hace tres meses han sido devueltas al Museo del Mamut de Barcelona, una vez los responsables de la investigación han dado su visto bueno.

Las piezas fueron recuperadas cuando los Mossos d'Esquadra detuvieron al exdirector del museo por su presunta implicación en el caso, aunque han estado en depósito hasta ahora, cuando se ha autorizado que vuelvan al recinto. 

En declaraciones a Europa Press, un portavoz del museo ha explicado que las piezas vuelven a estar en exposición y que como curiosidad algunas de ellas conservan los adhesivos de los Mossos. Ha lamentado que en los últimos meses han perdido un gran número de visitantes por la falta de la colección, pese a que el museo continuaba abierto mostrando su colección de esqueletos y huesos de mamuts. 

Este portavoz ha admitido que cuando saltó la noticia del robo tuvieron un incremento de visitas porque mucha gente conoció la existencia del museo, pero ahora llevaban un tiempo en caída ante la falta de su principal atracción: los colmillos y las piezas talladas en marfil.

El museo es de titularidad privada y cuenta con una exposición de paleontología dedicada a los animales de la era glacial.

Piezas robadas del Museu del Mamut

Detención del exdirector

El detenido había trabajado como director del museo, entre finales de 2009 y el verano de 2011, con anterioridad a la actual dirección.
     
Del museo robó piezas de material de marfil que pertenecían a colmillos de animales expuestos al público con un peso aproximado de 30 a 40 kilos cada uno, y dinero en efectivo, aprovechando que guardaba un juego de llaves.
     
El detenido transportó el material robado hasta un almacén ubicado en Cerdanyola del Vallés, de su uso exclusivo, y en el que se recuperaron 24 colmillos de marfil de mamut, un cuerno de rinoceronte, un cono de piel, 600 euros, un disco duro grabador de imágenes de las cámaras de seguridad y un mando a distancia del museo.
     
Los Mossos calcularon que el valor del material robado era de entre 400.000 y medio millón de euros.

16 may 2012

TALLER D'INTRODUCCIO A LA GEMMOLOGIA

El proper dia 19 de maig es realitzarà un taller  d'introducció a la gemmologia.

L'objectiu del taller es apropar amb coneixements bàsics, al mon de la gemmologia.

Dissabte 19 de maig  2012
A les 18:30 hores
Casal de barri Congrés-Indians
Carrer Manigua, 25-35 – 08027
Durada: 1 hora aprox.


Inscripcions: icmgp@icmgp.net
Preu: Gratuït

Docent: Juan Antonio Segura - Pèrit gemmoleg

Organitza: Institut Català de Minaeraologia, Gemmologia i Paleontologia
Col·labora: Ajuntament de Barcelona

CIÈNCIA A LA CIUTAT

CREACIÓ. 'SCIENCE OF THE CITY' A ARTS SANTA MÒNICA
La ciutat és l'espai que explora 'Science of the city'. L'exposició neix de mig centenar de vídeos que descobreixen fenòmens científics en l'entorn urbà.

La ciència a la ciutat

Dimarts, 15 de maig del 2012
BLANCA ESPACIO
BARCELONA
Tot va començar amb un concurs que va organitzar l'empresa La Mandarina de Newton. S'havia de fer un vídeo de dos minuts sobre la ciència a la ciutat. L'objectiu era descobrir la quantitat de fenòmens científics que poden observar-se sense sortir de la metròpoli. La convocatòria va ser un èxit. Mig centenar de cintes de llocs tan dispars com Nova York, Singapur, França, Aragó i Barcelona. Una matèria primera de la qual ha nascut l'exposició Science of the city, que acull el centre Arts Santa Mònica fins dissabte que ve.

El concurs proposava tres categories diferents. Es podia presentar una troballa, un experiment o una pregunta. El resultat és realment interessant i es pot veure en una projecció en bucle que obre la mostra. Hi ha vídeos que descobreixen que hi ha fòssils autèntics en el paviment urbà, que es pot veure un eclipsi lunar des de Montjuïc, que la ciutat de Filadèlfia estalviaria molta energia si pintés les teulades de blanc. Hi ha cintes que experimenten la llei de Newton al metro, compten els cotxes que circulen amb una sola persona i troben espècimens de petita fauna urbana. I peces que es pregunten ¿què provoca que una bici mantingui l'equilibri?, ¿es pot fer electricitat amb el soroll?, ¿com es pot trobar l'arc iris a la ciutat?, ¿per què el cel és de vegades blau i de vegades vermell? Entre les cintes en destaquen dues realitzades per un grup de joves reclusos de Barcelona. Una experimenta amb el so a diferents llocs. Una altra mostra com les ones electromagnètiques envaeixen la nostra vida.

L'exposició pròpiament dita presenta nou obres realitzades per artistes del grup Imarte, de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Són peces de formats dispars que s'inspiren en un o diversos dels vídeos del concurs i que projecten una mirada creativa sobre líquens, ADN, àtoms, matèria, llums i reconeixement de patrons.

Enllaç a la notícia: Clica aquí

Altres webs relacionades:
Videos relacionats

Fòssils al mobiliari urbà

Fósiles urbanos