26 sept 2012

NOU JOC MULTIMÈDIA PER A ALUMNES DE PRIMÀRIA DEDICAT AL PALEONTÒLEG MIQUEL CRUSAFONT       
           

La tercera entrega de la col·lecció 'Personatges en joc' permet als alumnes de tercer cicle de primària descobrir la Catalunya prehistòrica de la mà d’aquest científic català reconegut internacionalment.       

 
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha presentat el 26 de setembre, a l’Escola Nostra Llar de Sabadell, la tercera entrega de la col·lecció “Personatges en joc” dedicada al paleontòleg català, Miquel Crusafont (1910-1983). companyat del rector de la Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC), Antoni Giró, el secretari ha participat en una demostració sobre el funcionament i el contingut didàctic del joc adreçada a l’alumnat del centre.

Aquesta eina didàctica interactiva ha estat desenvolupada en col·laboració amb un equip de la UPC, dirigit pel professor Lluís Solano, sotsdirector de Tecnologies d'Informació i Comunicació de l'
Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) de la UPC i Josep Lluís Eguia, professor de la mateixa Escola.

El joc permet als alumnes de tercer cicle d’educació primària, descobrir la Catalunya prehistòrica de la mà d’aquest científic català reconegut internacionalment. Jugant amb Sandra Li, una jove investigadora que segueix els passos de Miquel Crusafont, l’alumnat pot descobrir un món fantàstic de fòssils i aprendre a fer recerca. El joc permet conèixer la vida del paleontòleg català i se suma, així, a les commemoracions del centenari del seu naixement. També apropa els alumnes a la paleontologia, tot interpretant el passat de la vida a la terra a través dels fòssils per poder conèixer com eren les especies de fa milions d’anys i com vivien els avantpassats de l’home actual.

Continuant amb les aportacions de Miquel Crusafont, altres aspectes que es tracten al joc són els següents: les espècies prehistòriques a Catalunya (espècies destacades, característiques, hàbitat i evolució), la teoria de l’evolució, canvis en la biologia i la geologia, les tècniques i mètodes de recerca científica i el context històric i social de l’època (1920-1970).

El desenvolupament del joc s’ha dut a terme amb l’assessorament de l’
Institut Català de Paleontologia 'Miquel Crusafont', de Sabadell.

El joc està disponible al web
edu365 del Departament d’Ensenyament i al web www.personatgesenjoc.cat.



La collecció 'Personatges en joc '

L’any 2009 la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC) van iniciar un projecte conjunt consistent en l’elaboració d’una col·lecció de materials educatius multimèdia que, sota el títol de “Personatges en joc”, vol donar a conèixer l’obra, la vida i context històric de diversos personatges rellevants de la història de la ciència i la tècnica de Catalunya als alumnes de tercer cicle d’educació primària (cursos 5è i 6è), per tal de fomentar les vocacions científiques entre els més petits.

Cada joc s’acompanya amb una guia didàctica elaborada per mestres i pedagogs que serveix d’orientació als professors a l’hora de desenvolupar a l’aula activitats associades al Joc. Per garantir el rigor dels continguts científics i la seva fidelitat a la realitat es compta amb l’assessorament de professors de la història de la ciència i de la tècnica de la pròpia UPC.

La difusió dels jocs de la col·lecció es fa a través de portals educatius vinculats al Departament d’Educació com l’edu365 i també des de pàgines web de la Secretaria d’Universitats i Recerca.

El primer lliurament de la col·lecció va ser “Monturiol, el joc” que glosava la figura de l’inventor i científic Narcís Monturiol tot coincidint amb el 150 aniversari de l’avarament del submarí Ictineu. El segon torn va correspondre a Joan de Peratallada, l’alquimista més important de la Baixa Edat Mitjana a Europa. Al seu costat, per bé que no eren coetanis, es presenten dos mestres medievals com son Ramon Llull i Arnau de Vilanova.
 
Font: UPC

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario